Muotoutuva

UMG Muotoutuva käsittelee graafisen suunnittelun alaa nykyisyyden näkökulmasta. Osiossa pohditaan graafisen suunnittelijan identiteetin muodostumista. Matka untuvikko-opiskelijasta työelämään siirtyväksi ammattilaiseksi alkakoon!

Pää vai jalat
edellä työ-
elämään?

Haastattelut Marjaana Rusi
Teksti Elli Alasaari
Kuvitus & animointi Jenni Hautamäki




Matka opiskelusta työelämään on harvoin suoraviivainen ja selkeä. Monia varmasti mietityttää, milloin opintojen oheen kannattaa ottaa omana alan töitä ja mistä ylipäänsä tietää olevansa valmis työelämään. UMG haastatteli kahta graafista suunnittelijaa, jotka kertovat siirtymästään rajan toiselle puolen.

Milloin ja minkä tyylisissä tehtävissä aloitit graafisen suunnittelun alan työt?

Mikko: Tein jo ennen opintoja julisteita esimerkiksi Kuopion luisteluseuralle. Aloitin oman alani työt ja osallistuin kilpailuihin heti ensimmäisestä opiskeluvuodestani lähtien. Otin vastaan mahdollisimman paljon töitä kehittyäkseni. Tuttujen ja kavereiden kautta sain pikkutöitä, jotka sitten johtivat aina vähän isompiin.

Mikko Roininen
s. 1994
Kotoisin Kuopiosta.
Lapin yliopisto 2017, Taiteen kandidaatti.
Tällä hetkellä harjoittelussa Bob the Robot -mainostoimistossa, työskentelee myös freelancer-suunnittelija ja työstää graduaan.
Erikoistunut visuaalisten identiteettien ja laajojen kokonaisuuksien suunnitteluun.
Instagram @mikkoroininen

Pinja: Aloitin alan työt jo ennen opiskeluiden aloitusta, kun pääsin harjoittelijaksi mainostoimistoon kotikaupungissani Rovaniemellä. Harjoittelun innoittamana aloitin opinnot seuraavana vuonna. Opiskelin aktiivisesti parin vuoden ajan, jonka jälkeen karkasin töihin ja suoritin kursseja etänä.

Pinja Metsäkoivu
s. 1976
Kotoisin Rovaniemeltä.
Lapin yliopisto 2008, Taiteen maisteri.
Lahden muotoiluinstituutti 2014, Sisustusarkkitehtuuri ja kalustemuotoilu.
Toimii graafisen suunnittelun opettajana Lapin yliopistossa sekä tekee visuaalista ja strategista suunnittelua oman yrityksensä PIBO Creativen kautta.

Mikä alkuaikojen työkokemus on jäänyt erityisesti mieleen?

Mikko: Ehkä isoin juttu minulle on ollut Rovaniemen Taiteiden yön ilmeen suunnitteleminen. Se oli ensimmäinen isompi toimeksianto ja sain sen toteuttamiseen vapaat kädet. Työ onnistui hyvin ja olen jatkanut sen kanssa useamman vuoden ajan. Siitä on tullut minulle rakas projekti, jonka jälkeen olen saanut monta muutakin hommaa.

Pinja: Ensimmäisessä oikeassa työpaikassani pääsin tekemään Rovaniemen ammattikorkeakoululle visuaalisen identiteetin uudistuksen. Minulla ei ollut aiempaa kokemusta yhtä mittavasta suunnittelukokonaisuudesta, mutta selvisin kunnialla. Tein montaa asiaa ensimmäistä kertaa, kuten valokuvausten suunnittelun ja ohjauksen. Esitteiden ja monenlaisten pohjien lisäksi suunnittelin asiakkaalle myös liikuteltavan messuosaston. Näin jälkeenpäin ajateltuna se oli hieno tilaisuus aloittelevalle suunnittelijalle.

Kannattaako käydä opinnot loppuun ennen töiden aloittamista?

Mikko: Ei kannata. Jos haet töihin vasta valmistumisen jälkeen, portfolio saattaa jäädä aika köyhäksi ja oman pätevyyden osoittaminen on hankalampaa. Heti kun tuntuu siltä, että voisi aloittaa työnteon, niin siitä vaan. Töiden kautta oppii paljon sellaisia taitoja, joita ei opeteta koulussa. Koulu ja työ ovat ehdottomasti toisiaan tukevia, mutta niiden kanssa joutuu välillä tasapainoilemaan.

Pinja: Kannattaa aloittaa työskentely jossain määrin ennen valmistumista, koska kokemuksen jo kartuttua työpaikan saanti on helpompaa. Onhan esimerkiksi mahdollista kytkeä gradu osaksi töitä. Kannattaa kuitenkin valmistua ennen kuin siirtyy 100 prosenttia työelämään. Joka tapauksessa kannattaa aina valmistua!

Mitä jos pelkää epäonnistumista työelämässä ja -tehtävissä?

Mikko: Uskon, että moni epäilee olevansa valmis työelämään, mutta ei voi yksinkertaisesti ikinä oppia hyväksi graafikoksi jos ei tee niitä töitä. Kannattaa lähteä rohkeasti tekemään ja kokeilemaan ja asettaa itsensä myös vaikealta tuntuviin tilanteisiin. Tietysti on hyvä tiedostaa omat taitonsa eli mihin itse kykenee ja mihin tarvitsee jonkun toisen apua.

Pinja: Se on loputon suo. Aina pelkää, ettei ole tarpeeksi hyvä ja aina löytyy joku, joka on parempi. Kenelläkään muulla ei kuitenkaan ole samaa näkemystä kuin sinulla, ja siksi juuri sinä olet spesiaali. Pieni jännitys on aina hyvästä. On kuitenkin eri asia, antaako epäonnistumisen pelon vaikuttaa omaan työskentelyynsä. Ehkä siinä vaiheessa, kun huomaa ettei enää pelkää, voi alkaa tehdä jotain aivan muuta.

Kerro jokin hauska moka ensimmäisiin työtehtäviin liittyen.

Mikko: On varmaan väistämätöntä, että jossain vaiheessa mokaa jotenkin. Joskus työskentelyvaiheessa tiedostoon on eksynyt väärä päivämäärä ja joku muu on huomannut sen viime tipassa. Jos asiakas on tilannut isolla rahalla flyereitä, olisi aika ikävää että niihin on eksynyt väärä päivämäärä. Tänäänkin meni paljon flyereitä painoon, toivottavasti kaikki oli oikein. *koputtaa puuta*

Pinja: Jotain noloa on varmasti tapahtunut, koska mieleni on sulkenut sen totaalisesti ajatuksistani.

Kerro pari vinkkiä työelämään siirtymiselle.

Mikko: Tähän tarvitsisin itsekin vielä vähän apua, hehe. Olen huomannut sen vaikuttavan paljon, että ihmiset tietävät mitä osaat. Toisin sanoen pitää näkyä ja tulla nähdyksi. Tämän harkkapaikan sain sitä kautta, että mainostoimiston väki oli selaillut UMG-lehteä, jota olin tekemässä viime vuonna. He olivat käyneet katsomassa portfoliotani, minkä jälkeen he ottivat minuun yhteyttä. On siis hyvä aloittaa siitä, että pitää itsensä löydettävissä ja hoitaa portfolion kuntoon.

Pinja: Ole ahkera mutta muista, että työ on työtä ja elämä on elämää. Koita löytää itsellesi sopivin työ, vaikka se ei olisikaan muiden mielestä trendikästä. On todella tärkeää, että kokee oman työnsä merkitykselliseksi ja kunnioittaa sitä sekä ihmisiä sen ympärillä.

jatkuu

tämän klikkitauon
jälkeen

Klikit & tuska Alisa Ala-Könni

jatkuu

kaiken tämän jälkeenkin

Mikä

graafikko


olet?




Teksti & kuvat Tia Huusko
Animointi Meri Aisala

Mr. Imago

Ulkonäkö brändätty viiksikarvoja myöten.

Asettuu näkyville paikoille hengailemaan kahvikupin kanssa.

Lempilause: ”tää on niin mainstreamia!”

Markkinoi itseään somessa tauotta.

Hehkuttaa muille tuntikausia suunnittelemansa A-kirjaimen kaarta.

Uraohjus

Voitti Vuoden Huiput -kilpailun (taas), vaikkei edes osallistunut.

1001 edellistä työpaikkaa eri mainostoimistoissa.

Lapsia 10 ja maalla on (tietysti) itse rakennettu omakotitalo.

Syö vain tofua ja treenaa kuntosalilla 24/7.

Burnis

Nukkui viimeksi viisi vuotta sitten (ehkä).

Vakiovastaus: ”joo, mä hoidan sen”.

Lataa akut vartin välein energiajuomalla.

unohti lähettäneensä saman tiedoston painoon jo 13 kertaa.

Himopiirtäjä

Piirtää aina, myös unissaan.

Hihittelee mystisesti itsekseen.

On pyhittänyt elämänsä pelisuunnittelulle ja sarjakuvien piirtämiselle.

Teki kolmen tunnin animaation pottuvarpaastaan.

Arjen enkeli

Tekee nettisivut, joiden tekemiseen Uraohjus ei alennu.

Hymyilee rauhoittavasti, vaikka projektin deadline oli jo viikko sitten.

Järjestää vauhdilla kuvausaikataulut, jotka Mr. Imago unohti tehdä.

Auttaa mielellään Burnista korjaamaan tiedoston väriprofiiliarvot kuntoon.

Ei jostain syystä koskaan valita mistään.

Valegraafikko

Ei ole opiskellut päivääkään graafista suunnittelua.

Kahmii graafikoiden työtarjouksia, jotka tekee nälkäpalkalla.

Kopioi mielellään ammattigraafikoiden ideoita.

On yleensä teollisen muotoilun opiskelija tai asiakkaan siskonpojan kummin kaiman serkku.