Teksti, kuvat ja taitto Kaisa Kanerva
Taitto verkkosivulle Meri Nyman ja Reetta korhonen
Onnea vai epäonnea, tuuria vai tuskaa? Jokaisen ihmisen elämä on täynnä erilaisia todennäköisyyksiä – osa näistä voi johtaa vastoinkäymisiin, osa taas onnenpotkuihin.
Minustako miljonääri tai taiteiden maisteri? Vai onko kohtalonani törmätä sarjamurhaajaan tai maailmanloppuun? Kaikki on mahdollista – jotkin tapahtumat ovat vain hieman todennäköisempiä kuin toiset.
Jopa 120 ihmistä kuolee vuosittain Yhdysvalloissa pahimpiakin sarjamurhaajia tuotteliaamman tappajan, peuran, hampaisiin. Myös kammotuimmat petoeläimet jäävät peuran varjoon – kuolema peuran aiheuttamana on todennäköisempää kuin haiden, karhujen ja alligaattoreiden aiheuttamat kuolemat yhteensä. Peuran jälkeen tuotteliaimpia tappajia ovat ampiaiset ja mehiläiset, joilla on 58 vuosittaista uhria.
Voiko käärme oikeasti luikerrella wc-pöntön kautta sisätiloihin? Kyllä voi – jopa pilvenpiirtäjät ovat helppo kohde käärmeille. Tämä todistettiin vuonna 2010, kun vajaan metrin mittainen käärme löysi tiensä 19. kerroksen vessaan New Yorkissa. Käärmeet pärjäävät hyvin putkistoissa, sillä ne ovat hyviä uimareita ja voivat pidätellä hengitystään pitkänkin aikaa. Ei ole siis lainkaan mahdoton ajatus, että sellainen uiskentelisi joku päivä sinunkin kotiisi!
Yhdysvalloissa 450 ihmistä kuolee vuosittain pudottuaan sängystä. Lisäksi hurjat 400 000 ihmistä päätyy vuosittain sairaalahoitoon sängystä tipahtamisen seurauksena
On arvioitu, että pelkästään Yhdysvalloissa on joka vuosi 25–50 aktiivista sarjamurhaajaa. Murhaajat pyörivät siellä missä me kaikki muutkin, joten arviolta tulet kohtaamaan tietämättäsi elämäsi aikana jopa 36 sarjamurhaajaa.
On 14 prosenttia todennäköisempää kuolla omana syntymäpäivänään kuin minään muuna vuoden päivänä. Yhtä ainoaa syytä tälle ei kuitenkaan ole, kuin ei myöskään yhtä ainoaa kuolintapaa. Erityisesti miehet kohtaavat syntymäpäivänään kuoleman esimerkiksi itsemurhien ja tapaturmien kautta. Varuillaan kannattaa olla jo syntymäpäivää edeltävinä päivinä, sillä kuolemaan johtavan kompastumisen todennäköisyys alkaa kasvamaan merkittävästi jo neljä päivää ennen syntymäpäivää.
Naiset kompastelevat myös, mutta miehistä poiketen heillä on suurempi riski kuolla syntymäpäivänään täysin luonnollisten syiden seurauksena. Naisten on jopa 22 prosenttia miehiä todennäköisempää kuolla sydänkohtaukseen omana syntymäpäivänään.
Mutta miksi syntymäpäivä on niin kuolettava? Syitä voi ainoastaan spekuloida. On arvioitu, että esimerkiksi syntymäpäivän aiheuttama stressi voi erityisesti vanhemmilla ihmisillä aiheuttaa sydänongelmia juuri juhlapäivänä. Alkoholilla taas on osuutensa kuolemaan johtavissa tapaturmissa.
Jos maapalloon törmää leveydeltään vähintään yhden kilometrin levyinen asteroidi, tulee se olemaan maapallon elollisen elämän loppu. Törmäys aiheuttaisi valtavan tulipallon, joka tappaisi jokaisen sen läheisyydessä olevan. Törmäyksestä aiheutunut pöly ja savu levittäytyisi maapallolle aiheuttaen niinkutsutun törmäystalven.
Pölypilven takia kasvit eivät voisi enää yhteyttää, joten ne kuolisivat nopeasti. Ilman kasvillisuutta myös törmäyksestä selviytyneet eläimet menehtyisivät ravinnon puutteen seurauksena.
Seuraavaan sataan vuoteen ei ole moista asteroidia suuntaamassa kohti maapalloa – mutta avaruuskivien suuntahan voi vaihtua milloin vain!
Jos jätät tosirakkauden löytymisen täysin kohtalon varaan, brittiläisen tutkimuksen mukaan rakkauden löytämisen todennäköisyys on tällöin surkeat yksi 562:sta. Mutta ei huolta, todennäköisyyttä voi helposti parantaa yksinkertaisilla keinoilla! Jos vaikkapa rohkaistut puhumaan tuntemattomille kuntosalilla, todennäköisyytesi löytää elämäsi rakkaus nousee 15 prosentilla. Baareista rakkauden aktiivinen hakeminen nostaa todennäköisyyttäsi 9 prosentilla, kun taas deittisovellusten käyttäminen parantaa todennäköisyyttäsi jopa 17 prosenttia.
Yksi 32 ihmisestä tulee elämänsä aikana miljonääriksi. Todennäköisyytesi miljonääriksi päätymiseen kasvavat, jos olet valkoinen, korkeasti koulutettu ja iältäsi yli 62 vuotias.
Tällä hetkellä 25-vuotiaan ihmisen todennäköisyys elää 100-vuotiaaksi on 25 prosenttia. Naisilla todennäköisyys on hieman miehiä suurempi – lähes kolmasosa 25-vuotiaista naisista näkee sadannen syntymäpäivänsä, miehistä vain noin joka viides.
Neliapilan löytäminen ei ole lainkaan mahdoton homma, vaikka todennäköisyydet eivät ole kummoiset. On arvioitu, että vain joka 10 000. apila on nelilehtinen. Tämä tarkoittaa sitä, että yhdellä neliömetrillä apilamätästä on yksi nelilehtinen apila. Kuulostaa hankalalta, mutta sitä se ei itseasiassa ole. Ihmisellä on kyky havaita visuaalisia poikkeamia hyvinkin nopealla silmäyksellä, joten apiloita ei tarvitse alkaa yksi kerrallaan tarkistamaan. Silmä nappaa nopeasti nelilehtisen poikkeaman kolmiehtisten apiloiden seasta.
Luonnossa esiintyvät simpukoiden helmet ovat todella harvinaisia. Vain yhdessä osterissa 10 000:sta on helmi sisällään. Näistäkin helmistä vain murto-osa ovat vaatimuksiltaan sellaisia, että ne kelpaisivat korukäyttöön.
Vuonna 2018 yliopistoissa ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneista 29 prosenttia valmistui tavoiteajassa. Korkeintaan vuoden viivästys oli 24 prosentilla opiskelijoista. Todennäköisyydet ovat siis hyvät: 53 prosenttia opiskelijoista valmistuu siis ajallaan tai korkeintaan vuoden viivästyksellä.
Käänteisetkään todennäköisyydet eivät ikävä kyllä ole huonot – ammattikorkeakouluissa ja yliopistoissa aloittaneista liki kolmanneksella ei ole suoritettua tavoitetutkintoa kymmenen vuotta opintojen aloittamisen jälkeen.