Merkitystä metsästämässä

TEKSTI JA TAITTO SUVI-MAARIT UUSITALO JA AINO KÄNNÖ

KUVITUS SUVI-MAARIT UUSITALO

Haastattelimme kolmea Lapin yliopiston graafisen suunnittelun koulutusohjelman alumnia heidän yksilöllisistä reiteistään itselle merkityksellisiin työtehtäviin. Vaikka työtehtävät ja urapolun tarjoamat yllätykset vaihtelevat, saattaa onnistumisen kokemus syntyä lopulta samoista aineksista. Kovatahtisen työn keskellä iloa tuo suuren projektin loppuun saattaminen, kiittävä palaute sekä omien rajojen ja tasapainon löytäminen.

Ella Jokinen

Visuaalisen viestinnän suunnittelija

Mikko Roininen

Art Director

Ruut Kiiskilä

Accessibility Specialist

Ella Jokinen

Visuaalisen viestinnän suunnittelija
Valmistui vuonna 2018
Asuu Helsingissä

Mitä teet työksesi?

Olen Ulkoministeriön visuaalisen viestinnän suunnittelija. Työhön kuuluu esimerkiksi visuaalisten materiaalien suunnittelua sosiaaliseen mediaan, verkkoon ja sisäiseen viestintään, muun henkilöstön kouluttamista ja konsultointia, graafisen ohjeiston ja visuaalisten sovellusten päivittämistä, kuvittamista, infografiikoita, valokuvatoimitusta, painotiedostojen toteutusta ja kirjallisten ohjeiden laadintaa. Projekteissa ja ulkoistetuissa tilauksissa ohjeistan ja valvon visuaalisen ilmeen toteutumista.

Millainen oli reittisi nykyisiin työtehtäviisi?

Opintojen aikana tein harjoittelut paikallisessa mainostoimistossa ja sanomalehdessä. Sanomalehdessä jatkoin kesätyöntekijänä asuessani Rovaniemellä ja muutettuani Ouluun olin pätkän mainostoimistossa töissä. Saman sanomalehtikonsernin toisesta lehdestä tuli avoin sijaisuus hakuun ja sain paikan. 

Sijaisuuden loppupuolella vastaan tuli Ulkoministeriön avoin visuaalisen suunnittelijan pesti, jota lopulta päädyin hakemaan. Hakuprosessi oli monivaiheinen, mutta lopulta onneksi sain paikan, sillä sen aikana vahvistui entisestään tunne, että tämä voisi olla juuri minulle sopiva työ. Tässä vaiheessa myös arvojen kohtaaminen työpaikan kanssa tuntui erityisen tärkeältä. Tällä hetkellä olen ollut tässä työssä noin kaksi ja puoli vuotta ja virka vakinaistettiin ensimmäisen vuoden jälkeen.

Mikä koulutuksesi aikana oppimasi asia on osoittautunut työelämän kannalta erityisen hyödylliseksi?

Erityisesti tekemieni tutkielmien kautta visuaalisten valintojen analysointi ja multimodaalinen tarkastelu vahvistuivat osana brändin ja visuaalisten sovellusten rakentamista. Tämä lisäsi monipuolista ja faktoihin pohjautuvaa perustelua myös omiin suunnittelutöihin etenkin, kun tiettyjä valintoja tulee selittää myös tilaajalle. Analyyttinen ote ja tietämys esimerkiksi havainnoinnin tavoista, elementtien symboliikasta ja värien ja muotojen merkityksistä auttoi myös perustelemaan omia suunnitteluvalintoja. Tätä toki harjoiteltiin myös lukuisissa presentaatioissa opintojen aikana.

Onko jokin työelämässä yllättänyt?

Ainakin nykyinen positio. Opiskellessa ei käynyt mielessäkään, että ministeriö voisi olla graafikkona potentiaalinen ja erittäin kiinnostava työpaikka, vaikka visuaalisen alan laajat mahdollisuudet yleisesti olivatkin tiedossa. Myös saavutettavuus tuli valtionhallinnon työn kautta ihan uutena asiana ja olen iloinen, että töiden kautta olen päässyt opettelemaan eri käyttäjäryhmät huomioivaa visuaalista suunnittelua.

Mikä tekee työstäsi itsellesi merkityksellistä?

Monipuolisuus, jatkuva kehittyminen sekä vapaus ja vastuu visuaalisuuden osalta. Lisäksi työ ministeriössä on sekä yhteiskunnallista että yleishyödyllistä, ja työn jäljen näkee nopeasti eri kanavissa. Pääsen hyödyntämään taitojani ja vaikuttamaan työhöni. Harkittu visuaalinen muotoilu parantaa viestintää usein kokonaisvaltaisesti, ja oman työn merkityksellisyys kasvaa, kun muutkin huomaavat sen vaikutuksen.

Kertoisitko viimeisimmästä työssä kokemastasi pienestä tai suuresta onnistumisesta?

Onnistunut olo tulee hyvän palautteen saamisesta, erityisesti kun kollega mainitsee saaneensa asiantuntevaa opastusta tai toimivan visuaalisen tuotteen. Onnistumisen tunne tuli myös pidemmän ja vähän polveilevan taittohomman saamisesta maaliin aikataulussa ja saavutettavuuden huomioimisesta prosessissa. Moni työvaihe tästä on muille näkymätöntä, mutta tietyssä tilanteessa voi osoittautua merkittäväksi.

Hiljattain koen onnistuneeni paremmin myös oman monipuolisen työlistani suunnittelussa ja omien työresurssieni korostamisessa itselleni ja muille. Uskon monen graafikon olevan ajankäytön suhteen turhankin optimistinen – etenkin, kun työ tuntuu kiinnostavalta.

Mikko Roininen

Art Director
Valmistui vuonna 2021
Asuu Helsingissä

Mitä teet työksesi?

Olen Art Director TBWA\Helsinki-markkinointitoimistossa. Vastaan laaja-alaisesti visuaalisesta suunnittelusta, koskipa se sitten mainonnan suunnittelua, brändi-identiteettiuudistusta tai oikeastaan mitä tahansa visuaalista, mitä markkinointitoimistossa voi tulla vastaan. Lisäksi teen jonkin verran kuvituksia.

Mikä oli reittisi nykyisiin työtehtäviisi?

Aloitin TBWA:lla yli neljä vuotta sitten graafisena suunnittelijana ollessani yhä opiskelija. Tiesin haluavani Art Directoriksi ja pyrin tietoisesti hankkimaan sitä tukevia työtehtäviä ja vastuita. Pikkuhiljaa se tuotti tulosta. Nyt olen toiminut AD:nä jo muutaman vuoden eri asiakkuuksissa, ja se on ollut kivaa ja haastavaa.

Mikä koulutuksesi aikana oppimasi asia on osoittautunut työelämän kannalta erityisen hyödylliseksi?

Yliopistossa pääsi kokeilemaan ja oppimaan paljon erilaisia asioita typografiasta koodaukseen. Vaikka usein kurssit ovat pintaraapaisuja, on niistä ollut iso apu työelämässä, kun tehdään yhteistyötä erilaisten osaajien kanssa. Erilaiset kurssit ovat myös auttaneet paljon oman ammatti-identiteetin löytymisessä. 

Esimerkiksi juuri UMG-kurssilla pääsin ensimmäistä kertaa tekemään painettua lehteä ja harjoittelemaan laajemman kokonaisuuden luovaa johtamista, mikä tuntui heti tosi omalta. Kurssista oli myös konkreettista hyötyä, kun lehden myötä minut kutsuttiin haastatteluun ensimmäiseen harjoittelupaikkaani. Ja sillä tiellä tavallaan olen edelleenkin.

Onko jokin työelämässä yllättänyt?

Suurin yllätys työelämässä on ollut se, että omat unelmat voivat käydä yllättävän nopeasti toteen. Opiskellessa haaveilee kaikenlaisesta ja ajattelee työelämää niin, että pitää olla valmis ja täydellinen, että voi sitä ja tätä, mutta lopulta oman tien kulkeminen ja erilaiset sattumukset voivat viedä nopeasti eteenpäin, eikä täydellinen tarvitse olla missään vaiheessa.

Mikä tekee työstäsi itsellesi merkityksellistä?

Olen onnistunut löytämään paikan, jossa pääsen käyttämään aivokapasiteettiani ja taitojani niin, että välillä voi katsoa taakse ja olla itsestään hetken ylpeä. Merkityksellisyyttä lisää se, että saa työskennellä alan huippuosaajien kanssa ja kehittyä itsekin paremmaksi. Myös iso osa merkityksellisyydestä tulee siitä, millaisten asioiden äärellä työskentelee. Olen jotenkin onnistunut luovimaan niin, että saan tehdä töitä itselleni kiinnostavien asioiden, kuten muotoilun ja hyväntekeväisyyden parissa.

Kertoisitko viimeisimmästä työssä kokemastasi pienestä tai suuresta onnistumisesta?

Olen koko työurani ollut vähän ylisuorittaja. Viimeaikainen iso onnistuminen on ollut paremman tasapainon löytyminen työn ja vapaa-ajan välille. Sitten on sellaisia pienempiä onnistumisia kuten se, että saa jonkun projektin päätökseen tai onnistuu olla läikyttämättä kahvia läppärille.

Ruut Kiiskilä

Accessibility Specialist
Valmistui vuonna 2014
Asuu Jyväskylässä

Mitä teet työksesi?

Työskentelen Goforella digitaalisen ympäristön saavutettavuuden parissa, tällä hetkellä työnimikkeellä Accessibility Specialist. Teen pääasiassa verkkosivujen, -palvelujen ja dokumenttien saavutettavuusarviointeja ja vastaan saavutettavuudesta erilaisissa asiakasprojekteissa. Saavutettavuudella pyritään mahdollistamaan itsenäinen toiminta digitaalisissa ympäristöissä kaikille riippumatta esimerkiksi aisti- tai toimintarajoitteista.

Millainen oli reittisi nykyiseen työtehtävääsi?

Valmistumiseni jälkeen vuonna 2014 tein joitakin vuosia graafisen suunnittelijan töitä muun muassa sanomalehdessä ja eri järjestöissä. Halusin siirtyä käyttöliittymäsuunnittelijaksi, koska minulla on aina ollut kiinnostusta verkkopalvelujen kehittämiseen ja aihepiirin teknisempään puoleen. Käyttöliittymien kanssa työskennellessäni uusi saavutettavuuslainsäädäntö tuli voimaan ja oikeastaan pakotti perehtymään asiaan. Niin kävi, että tästä aihepiiristä löytyi ihan uudenlainen motivaatio ja näkökulma suunnittelutyöhön, ja pääfokukseni siirtyi puhtaasti saavutettavuuteen.

Mikä koulutuksesi aikana oppimasi asia on osoittautunut työelämän kannalta erityisen hyödylliseksi?

Grafiikka– ja taitto-ohjelmistojen hallitseminen on tuonut minulle saavutettavien dokumenttien kanssa painiskellessa huomattavan etumatkan. Suunnittelijataustasta on mielestäni hyötyä myös sillanrakennusmielessä, sillä saavutettavuusvaatimuksilla voi joskus olla mainetta visujen ”pilaajana”. Pidän oman koulutustaustani kautta tärkeänä, että myös tyylikkäästä ulkoasusta huolehditaan aina ja se on arvo itsessään.  

Erittäin tärkeä on ehdottomasti myös kyky vastaanottaa kritiikkiä ja argumentoida ymmärrettävästi omien ehdotustensa puolesta. Opiskeluaikana tätä opeteltiin presentaatiotilanteissa, mutta työelämässä vastaavia pienemmän mittakaavan tilanteita on lähes joka päivä.

Onko jokin työelämässä yllättänyt?

Jos muistelen ennakkokäsityksiäni alasta, minut on ehkä eniten yllättänyt se, että asiakkaat eivät kokemukseni perusteella juurikaan mikromanageroi suunnittelijoiden työtä “logo isommaksi” -tyyliin, vaan koulutetun suunnittelijan asiantuntemukseen ja näkemykseen luotetaan varsin laajasti. 

Lisäksi kuvittelin työelämässä edettävän selkeämmin tikapuutyyliin, eli helpommista tehtävistä hiljakseen vaativampiin. Todellisuudessa kun työpaikan on saanut, vastuita annetaan heti ja yleensä ne tuntuvat aluksi liian suurilta. Olen yrittänyt pitää tämän mielessä erityisesti vastavalmistuneiden kollegoiden kanssa työskennellessäni.

Mikä tekee työstäsi itsellesi merkityksellistä?

Työni pohjautuu – ja toivottavasti vaikuttaa – suoraan erilaisten käyttäjien mahdollisuuksiin hyödyntää digitaalisia palveluja. Koen työni siis erittäin merkityksellisenä ja aiheen parissa työskenteleminen on avartanut omaa maailmankuvaani. Digitalisaatio on ennennäkemätön mahdollisuus tasa-arvoiseen tiedonvälitykseen ja -tuottamiseen, mutta tämä ei toteudu ilman tietoista työtä.  

Saavutettavuusajattelu myös laajentaa yleistä käsitystä peruskäyttäjästä – ihmiset käyttävät palveluita hyvin monilla erilaisilla tavoilla ja erilaisten apuvälineiden, esimerkiksi ruudunlukijan, kytkinohjaimien tai vaikka katseohjauksen, avustamina. Erityyppisten käyttötapojen tarve voi olla tilapäinenkin, ja toisaalta meistä jokainen ikääntyy, joten kaikki hyötyvät saavutettavuudesta. Saavutettavuus on yksi iso osa yksittäisen palvelun laatua, ei mikään nice-to-have -ominaisuus.

Kertoisitko viimeisimmästä työssä kokemastasi pienestä tai suuresta onnistumisesta?

Aina, kun asiakas on lain minimivaatimusten sijaan kiinnostunut saavutettavasta käyttökokemuksesta, koen onnistuneeni. Yksittäinen isompi onnistuminen oli viime keväänä työskennellessäni Eficodella, kun kirjoitin, osittain kuvitin ja taitoin oppaan saavutettavasta infografiikasta, ja sain siitä hyvää palautetta. Olen tyytyväinen, että saatoin koulutustaustanikin ansiosta luoda pitkälti omin voimin tällaisen sisältökokonaisuuden.

tienviitta_oranssi_rgb.150ppi
Epäonnistumisen 10 käskyä
Tekijät